SEARCHING FOR THE UNKNOWN HOLOCAUST

Holocaust in USSR

  • Home
  • The films
    • The films
    • The presentation of the project
    • סרטי הפרויקט
    • Фильмы проекта
  • Location shooting
  • News
  • Contact us
  • problem?
  • EN
  • RU
  • HE
  • Donation
ריטה שווביש ורעיה צ'רנוב - שרדו מחנה הרעבה פצ'ורה‎
ריטה שווביש ורעיה צ’רנוב – שרדו מחנה הרעבה פצ’ורה‎
נדז'דה סמבורסקיה עדה לסבל ומוות יהודים בכטו שרגורוד‎
נדז’דה סמבורסקיה עדה לסבל ומוות יהודים בכטו שרגורוד‎
נינה בוטינובסקיה עדה להתקוממות יהודי גטו גלובוקי
נינה בוטינובסקיה עדה להתקוממות יהודי גטו גלובוקי
דמיטריי קוז'וחרב עד לאקציה רחצ המוני בדובוסרי‎
דמיטריי קוז’וחרב עד לאקציה רחצ המוני בדובוסרי‎
גליז'ין סטפן עד לפרעות נגש יהודים בבסרביה‎
גליז’ין סטפן עד לפרעות נגש יהודים בבסרביה‎
מריה ז'פאלאו עדה לרצח יהודים בכפר בבסרביה‎
מריה ז’פאלאו עדה לרצח יהודים בכפר בבסרביה‎
אלכסנדר בנטוש עד למוות יהודים בדרך המוות - גירוש לטרנסניסטריה‎
אלכסנדר בנטוש עד למוות יהודים בדרך המוות – גירוש לטרנסניסטריה‎
ולנטינה פרילשקביץ' עדה לרצח בליובביץ'י‎
ולנטינה פרילשקביץ’ עדה לרצח בליובביץ’י‎
אלקסיי קיזייב חסיד אומות העולם עזר לעשרות רבות של יהודים‎
אלקסיי קיזייב חסיד אומות העולם עזר לעשרות רבות של יהודים‎
ראיסה גרונסקיה ראתה רצח יהודים בכבר ליובביצ'י‎
ראיסה גרונסקיה ראתה רצח יהודים בכבר ליובביצ’י‎
פרידה רייזמן. שרדה פוגרום בגטו מינסק‎
פרידה רייזמן. שרדה פוגרום בגטו מינסק‎
וסיליי וולושין חסיד אומות העולם עד למוות יהודים בדומנבקה‎
וסיליי וולושין חסיד אומות העולם עד למוות יהודים בדומנבקה‎

בעקבות השואה הלא ידועה

פרויקט דוקומנטרי – מאת בוריס מפציר

על זיכרון השואה:

האדם מת שלוש פעמים:

פעם ראשונה – כאשר הוא מת

פעם שנייה – כאשר קוברים אותו

פעם שלישית – כאשר מפסיקים להזכיר את שמו.

כמעט מחצית מששת המיליונים שהושמדו בשואה נמנו על יהדות ברית המועצות. אחרי סיום המלחמה הנוראית  ירד מסך הברזל על סיפורם. לראשונה, הוא מסופר כאן. מחווה מאוחרת לקורבנות ותרומה להיסטוריה היהודית והאנושית, שלא הותירו בה כל רישום.

רצח יהודי ברית המועצות החל כמעט מיד עם הפלישה הגרמנית, ב-22.6.1941. אקציות ירי המוניות התחוללו בכל אזורי הכיבוש. תופעה ספונטנית, פתרון מקומי, עדיין ללא תוכנית אב. לא נערך שום רישום של הנרצחים. בדיעבד, היה זה השלב הראשון של ההשמדה ההמונית של יהודי אירופה על ידי הנאצים – עוד לפני ועידת ואנזה, הקמת מחנות המוות והפתרון הסופי.

מסיבות אידיאולוגיות ופוליטיות לא הכירה בריה”מ בייחודיות הטראגית של השואה. לא התאפשרו תיעוד, מחקר והנצחה. שואת היהודים הסובייטיים הייתה כלא הייתה, והועלמה מהזיכרון הקולקטיבי. רק אחרי פירוק ברית המועצות החל הזיכרון של כשני מיליון ושבע מאות אלף יהודיה שנרצחו בין השנים 1941- 1945 לקום לתחייה.

במשך שבע שנים – מ-2006 עד 2012 – עסקתי בפרויקט מיוחד של “יד ושם” – איסוף שמות היהודים שנרצחו בשואה בשטחי בריה”מ. סיירתי בעשרות רבות של אתרים ב”ארץ השואה”. פגשתי מאות עדים. בהדרגה הלכה ונחשפה לעיניי תמונה מבהילה של ציוויליזציה יהודית–רוסית שלמה שנעלמה והועלמה. בור שחור של רצח-עם שיטתי. וגם – קינים של התנגדות אמיצה ועיקשת במחתרת, בגטאות וביערות. זיכרון ללא זכר.

החומרים והריגושים שצברתי הפכו אותי למחויב – על גבול האובססיביות – לניסיון ראשון מסוגו: לשרטט, באמצעות סדרת סרטים תיעודים, תמונת פנוראמה המתארת את פרשת חייהם ומותם של המוני היהודים שהוכחדו על ידי הנאצים – באוקראינה, בלארוס, מולדובה, אסטוניה, ליטא, לטביה ובעוד למעלה מ-20 מחוזות ברוסיה. זהו ציווי: להשלים את החצי החסר של תמונת השואה.

הזמן אוזל. אם לא נמהר –נחמיץ גם את הסיכוי האחרון לתעד ולעבד ולו את שארית הזיכרון הישיר של דור השואה הנשכח הזה. אנו חייבים – פשוט חייבים –להציב על מדפי ההיסטוריה את הזיכרון הקולקטיבי האבוד של כמעט מחצית מקורבנות השואה!!!

גורל היהודים היה דומה בכל השטחים הכבושים – אך מבחינה היסטורית וסיפורית היו הבדלים ואפיונים שונים בין ארצות ואזורים שונים.

אי לכך החלטנו לפרוס את סיפור השואה בברית המועצות לפי האזורים השונים על מנת להקדיש את כל תשומת הלב לזיכרון המקומי – ומאידך להתייחס לתחיית הזיכרון בכל אחת מהארצות הפוסט סובייטיות.

הסרט הראשון שהופק בפרויקט –”שומרי הזיכרון” – ממחיש את הסגנון והשפה הקולנועית של הפרויקט:

סיפור האירועים באמצעות עדים,ניצולים ושומרי הזיכרון – המצולמים במקום האירוע ובעונת השנה הזהה לתקופת האירוע. התייחסות מוקפדת לסביבה  של היום ובקונטרפונקט -לסביבה של אז. העדר שימוש בחומר ארכיוני – כי ממילא אין בנמצא חומרים  פילמאים המאפשרים התייחסות קוהרנטית לתאור האירועים. בניית הסיפור המצטבר – המורכב מאפיזודות נפרדות כאשר רק השילוב ביניהם פורס את התמונה כולה. צלם קבוע של כל סרטי הפרויקט – רוני כצנלסון.

“שומרי הזיכרון” – על הפאזה הראשונה של אירועי השואה בבלארוס – הוצג בפסטיבל חיפה 2014 והוקרן בערוץ 8 ביום השואה 2015.

107 דקות. רוסית,עברית,אנגלית.

“שואה. החזית המזרחית” – על השואה ברוסיה  – בשטחים הכבושים הרחוקים ביותר מגרמניה הנאצית. הסרט משלב שישה סיפורים : על רצח יהודים בפארק ליד ארמון יקטרינה בעיר פושקין, על גורלו של הכפר ליובביצ’י – המקור של שושלת רבני חב”ד, על המאבק להכיר ברצח 27,000 יהודים בעיר רוסטוב כאירוע שואה, על חיסול יהודים קווקזיים  בכפר קורסקיה – ועל הצלה מופלאה של בני העדה הקווקזית בעיר נאלצ’יק. הסיפור המסיים – חיסול אלפי יהודים שנמלטו מהנאצים בשנת 1941  לעורף בצפון קווקז – ונלכדו במתקפת קיץ 1942.

מועד סיום – ינואר 2016. אורך משוער – 100 דקות.

“מעבר לניסטרו” – על השואה באזור הכיבוש הרומני. הרומנים היו שותפים נאמנים של הנאצים. הם קיבלו לשליטתם הישירה שטחים ענקיים – בסרביה, בוקובינה ושלושה מחוזות של אוקראינה. הסרט מציג תמונה מקיפה מהפוגרומים של קיץ 1941 – מיד אחרי תחילת מבצע ברברוסה – דרך מסעות גירוש היהודים לגטאות טרנסניסטריה –כולל שחזור מסלול הגירוש – עד החורף הרצחני של 1941 – 1942.

מועד סיום – אפריל 2016. אורך משוער – 120 דקות.

“עד הצעד האחרון” – סרט המשך לשומרי הזיכרון – על ההתנגדות המזויינת הראשונה בשואה, בגטאות קטנים בבלארוס – כבר בקיץ 1942, על חיסול כל הישובים היהודים בבלארוס וניסיונם של הגרמנים להסתיר ולהעלים עדויות לרצח אזרחים  (לפי הערכות השונות בבלארוס נרצחו כ-,800,000 יהודים).

מועד סיום– אוקטובר 2016. אורך משוער – 90 דקות.

“מראת הזיכרון” – על השואה בלטביה. כ- 74,000 יהודי לטביה נרצחו. מחציתם – על ידי הכוחות מקומיים – יחידת ארייס וחבורות “הגנה עצמית”. איך קרה שבארץ ללא עבר אנטישמי מובהק התקיים שיתוף פעולה הדוק עם הנאצים? האם ייתכן שהרברט צוקורס – דמות נערצת בשנות ה-30 וחבר ביחידת ארייס בשנות המלחמה – יהפוך, לגיבור לאומי לטבי?

בוריס מפציר – יליד ריגה – משחזר את אירועי יולי – דצמבר 1941 – התקופה בה נרצחו רוב יהודי לטביה.

מועד סיום מתוכנן – אפריל 2017.

“בערבות חצי אי    קרים” –סרט על השואה בחצי האי קרים – על גורל בני עדת הקרימצ’קים, על חיסול ההתיישבות היהודית בקולחוזים – ועל נסיון הנאיבי של הועד היהודי האנטי-פאשיסטי להקים ב-1944 רפובליקה יהודית סובייטית בקרים – הצעה שהיתה אחת מהסיבות למתקפה של סטאלין נגד יהודים סובייטים בשנת 1948.

מועד סיום מתוכנן – ינואר 2017.

” חברים לכיתה”  – סרט על זיכרון השואה בדור הצעיר באוקראינה. סרט זה מציג – לצד עדויות על אירועי רצח וגורלם הטראגי של כ 1.500.000 יהודים באוקראינה – תמונה חושפנית ועדכנית על היחס של צעירים באוקראינה לסיפור השואה. חשיפה זאת מבוססת על שיעור היסטוריה הנלמד בכיתה י”א בבתי ספר באוקראינה . בשיעור שה נפגשים התלמידים – רבים לראשונה – עם נושא השואה. שיעור וירטואלי – בכיתה וירטואלית – בנושא אקטואלי מאד. הסרט יצולם ב20 מקומות שונים בחדש ספטמבר 2016 – חדש הזיכרון ל75 שנה לרצח באביי יאר.

מועד סיום מתוכנן – אוקטובר 2017.

הסרט המסכם  – “תעלומת הספר השחור” – יוקדש לסיפור המופלא ויוצא דופן של איסוף מאות העדויות על רצח יהודים בתקופת השואה בשטחי ברית המועצות, לארגון ועריכת העדויות על ידי הסופר איליה ארנבורג,  לאיסור הפרסום שניתן על ידי סטאלין, לגניזת המסמכים וכתבי יד, לגילוי הספר כעבור עשרות שנים – ובעיקר ובראש וראשונה – למשמעות הטראגית של העלמות זיכרון השואה בבריה”מ מהתודעה הציבורית.

מועד סיום מתוכנן – אוקטובר  2018

בוריס מפציר – יוצר דוקומנטרי. הפיק כ-400 סרטים ותכניות תעודה. ביים למעלה מ-30 סרטים. ב2008  – 2014 – ראש המחלקה לקולנוע דוקומנטרי ב”מרכז אקדמי ויצ”ו חיפה”.  ב-2006-2012 – מנהל פרויקט  יד ושם” – איסוף שמות היהודים שנרצחו בשואה בברית המועצות. תפקידים בעבר: ראש הסוכנות היהודית ברוסיה, בלארוס והמדינות הבלטיות. מנכ”ל משרד הקליטה. מנהל האגף לתרבות ואמנות – משרד החינוך והתרבות. מנהל שירות הסרטים הישראלי.


DONATIONS IN ISRAEL

Details of the bank account for monetary transfers

Bank: Israel Bank Discount Code 11. Branch: Number 145 Address: 19 Weizmann st., Givataim Israel

IBAN number IL650111450000120639086. Swift code IDBLILITXXX.
Account: Number. # 120639086 Beneficiaries: Boris Maftsir, Zvi Shefy


DONATIONS IN USA

To make you donation tax-deductible in USA please use the button bellow. (You donate to “Children Making Tomorrow inc.”, that will transfer your donation to us). Please add instructions on the PayPal page, that you dedicate your donation to “Holocaust in USSR” project

All donations will be gratefully accepted

sign_black

Copyright © 2018 · Zvi Shefy - Productions